Resume af Simultane dialoger af Lektor Carsten Jessen
Artiklen tager sit udgangspunkt i børns stigende brug af bl.a. mobiltelefoner og heraf sms beskeder. Hvordan vi, forældre generationen, forbinder socialt samvær med fysisk tilstedeværelse i samme rum og hvordan vi opfatter de nye kommunikationsmedier som forstyrrende for dette samvær, også på vore børns vegne. Her er Carsten Jessen af en anden opfattelse. Han mener at børn i det senmoderne samfund, hvor der kræves omstilling og indlevelse i mange forskellige fysiske rum bl.a. hjem, skole og fritidsaktiviteter, har brug for disse kommunikationsmedier for at fastholde og udvikle socialt samvær.
At børn både laver lektier, ser fjernsyn, chatter, sender og modtager sms’er på én gang, skal ifølge Carsten Jessen ikke ses som forvirrende zapperi, men derimod børns evne til at have simultane processer i gang og deltage i simultane dialoger. Det kræver koncentrationsevne, overblik og omstillingsevne, evner børn syntes at udvikle relativt ubesværet. Samtidig påpeger Carsten Jessen, at børn ikke mister evnen til at indgå i tætte sociale relationer.
Simultane dialoger er ikke noget nyt. Vi kender det fra bl.a. breve og telefoner, disse stiller dog sjældent krav til hurtige skift og deltagelse i flere sociale systemer samtidig. Men når det sker, føler vi os stressede, de fleste af os, vil gerne koncentrere os om én ting af gangen. Sådan som det praktiseres i undervisning, hvor det ikke er tilladt eleverne at have simultane dialoger i gang. Carsten Jessen mener, at uddannelsessystemet står overfor en udfordring, som stiller krav om vores evne til at bryde med vaneforestillinger.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar